15 maart 2018
Deze trucs helpen echt om je metabolisme een boost te geven.
Herken je dit: jouw vriendin met drie kids en een drukke job mag eten wat ze wil en blijft rank en slank. En jijzelf moet nog maar kijken naar eten of je komt al bij. Waarschijnlijk hebben jullie een totaal verschillend metabolisme.
Wat is dat nu eigenlijk: het metabolisme?
Metabolisme betekent letterlijk “een verandering” of “omzetting”. In het lichaam gebeuren bepaalde processen via enzymen die ervoor zorgen dat koolhydaten omgezet worden naar glucose die je op zijn beurt energie geeft. De energie die we niet nodig hebben zetten we om in reservebrandstof. En zo zet ons lichaam ook vetten en eiwitten om.
Wat er in komt, gaat er ook uit?
Het wordt snel gezegd: “ieder pondje gaat door het mondje”, maar toch heeft het metabolisme daar een enorme invloed op. De ene mag eten wat hij/zij wil en zal alles ook weer afvoeren, de andere hoeft nog maar naar eten te kijken en houdt het al vast. Dit wordt dus teweeg gebracht door dat fameuze metabolisme. Ieders stofwisseling loopt daardoor anders.
Welke factoren bepalen je metabolisme?
Wist je dat je spieren voornamelijk een grote invloed hebben op je metabolisme? Hoe meer spiermassa je hebt, hoe meer je je eigenlijk kan permitteren want spieren verbranden meer kcal dan vetcellen. Daarom ook dat mannen meer kunnen verorberen dan vrouwen en ook sneller afslanken. Dus allen naar de fitness en aan de eiwitten ?
Maar ook je leeftijd speelt een rol. Bij het volwassen worden, komen we plots meer bij en ook als de hormoonhuishouding rond de leeftijd van 45-50 jaar verstoord wordt, heeft dat een invloed op het metabolisme.
De meest bepalende factor is de balans. Als er meer caloriën binnenkomen dan er verbrand worden, resulteert dat in meer reserves en op termijn in extra kilo’s.
Boost je metabolisme
Precies die extra kilo’s wil je nu echt kwijt. Niet alleen ons eiwit verrijkt programma van PS Food & Lifestyle is hiervoor heel efficiënt, je kan ook je metabolisme een extreme boost geven. Als je het proces van energieverbuik kan versnellen, leidt dat tot een verlies in vetmassa.
– Metabolismebooster nr 1 is krachttraining; dit zorgt voor spectaculaire resultaten.
– Ook een crashdieet is een metabolismebooster, maar heeft een omgekeerd effect. Immers je lichaam gaat rantsoeneren waardoor je stofwisseling enorm vertraagt en het gevreesde jojo-effect op de proppen komt.
Ik ben hier momenteel het beste voorbeeld van. Tijdens mijn zwangerschap viel ik extreem af door hyperhymesis (extreem overgeven gedurende de hele zwangerschap, wat bij 2% van de zwangere vrouwen voorkomt), ik kon amper iets eten of het kwam er terug uit. Enkel biefstuk verteerde ik goed en at ik dus regelmatig. Ik had met mijn achtergrond als voedingscoach toen al schrik om bij te komen zodra ik bevallen was.
Mijn lichaam zat in overlevingsmodus. Zodra de hormonale oorlog gestreden was en ik na mijn bevalling heel normaal at, hield mijn lichaam alles vast wat het binnen kreeg. Ik weet uit ervaring dat het lichaam terug tijd nodig heeft om te normaliseren, dus nu extreem gaan diëten is geen goed idee. Jojo-crash diëten zijn echt nefast voor je lichaam. Mijn lichaam aanvaarden en gezond blijven eten is nu de boodschap. Zo gaat mijn metabolisme terug de juiste signalen krijgen. En zo zie je maar dat ook mij het kan overkomen.
Fabeltjes en wondermiddelen
Heel wat mensen hoor ik in de praktijk vragen “mag je ’s avonds om 20u nog eten?” Tuurlijk, in tegenstelling tot wat vaak beweerd wordt, heeft het tijdstip van het avondmaal weinig invloed op het lichaamsgewicht. Vooral wat je eet en hoe energiek je nog met de avond omgaat, heeft wel een invloed. Gezond koken, regelmatig bewegen (wandelen is ook bewegen).
(Bron: Goed Gevoel)
Graag persoonlijk advies hoe jij jouw metabolisme stimuleert?
Vraag een gratis (online) intake aan.