26 februari 2021

Verschillende soorten honger

Weet jij hoeveel soorten honger er zijn en hoe ze te herkennen?

De ene dag ben je tevreden met kleine porties, de andere dag blijf je letterlijk op je honger zitten. Vraag jij je af hoe dat komt? Wel, omdat er meer dan 1 soort honger bestaat. Maar hoe weet je welk hongertje je hebt en hoe maak je het verschil tussen fysieke honger en ‘goesting’? Begin bij het begin en leer je verschillende hongergevoelens herkennen. Niet schrikken: het zijn er veel.

Geen honger

= sommige mensen krijgen geen prikkels om te eten. Onbewust en te veel eten kan daarvan het gevolg zijn. Oefen om bewuster te luisteren naar je lichaam en leer je prikkels herkennen.

Constante honger

= de hele dag zin in eten. Dat kan liggen aan een eenzijdig voedingspatroon waardoor je insulineniveau niet verzadigt geraakt. Je lichaam verlangt daardoor constant naar energie en bijgevolg ook naar koolhydraten (snelle suikers). Varieer dus in je voedingspatroon.

Lichaamshonger

= fysieke honger, ook maaghonger genoemd. Een aantal keer per dag geeft je lichaam je precies op tijd aan wanneer je jezelf moet voeden. De perfecte timer.

Concentratiehonger

= honger van je hersenen. Als je focus vermindert, dan krijgen je hersenen minder energie. En die verbruiken 20% van je dagelijkse portie energie. Daarom is het ook zo belangrijk om regelmatig te eten.

Luchthonger

= waarschijnlijk heb je die ook al eens ervaren. De verplaatsing van lucht kan het grommen van je maag of darmen veroorzaken. Dat is daarom niet altijd te wijten aan echte honger. Dit soort honger is eerder gerelateerd aan ontspanning. Negeren dus.

Zintuigenhonger

= een soort die je zeker en vast herkent. Kan je niet weerstaan aan de geur van frietjes of pannenkoeken? Dan wordt je eetlust opgewekt door je neus. Heb jij er last van? Aan jou de keuze of je toegeeft. Focus op je doel.

Verveelhonger

= eten geeft je een goed gevoel. In dat geval kan het ook bezigheidstherapie zijn. Probeer bewust te luisteren naar je lichaam en zoek alternatieve bezigheden om vervelingseten te voorkomen.

Kauwhonger

= ook heel makkelijk te herkennen en heb je wellicht al es meegemaakt. Als je op een kauwgom kauwt, beschouwt je spijsvertering dat als een voorbereiding om aan het werk te gaan. Waardoor je sneller aangemoedigd wordt om meer te eten. Niet doen.

Valse honger

= honger en dorst geven dezelfde prikkels aan je hersenen. Dus misschien vraagt je lichaam gewoon om vocht en niet om eten. Als je dan regelmatig toch wel gaat eten ipv te drinken, dan eet je meer dan goed voor je is. Herken je valse honger? Drink dan eerst eens een glas water.

Afterpartyhonger

= je enorme honger na een nachtje doorzakken. Alcohol en slaapgebrek zijn funest voor je hongergevoel. Je lichaam vraagt naar meer energie, dus ook naar meer eten. Voldoende slapen is heel belangrijk om je niet te overeten.

Emotiehonger

= trek in eten bij een buitengewone emotie. Die voel je in je hart of in je hoofd. Eten kan zorgen voor ontlading bij positief nieuws, of je een houvast geven bij negatieve gevoelens zoals stress en verdriet. Vermijd om eraan toe te geven.

Beweeghonger

= de vraag van je lichaam naar nieuwe energie. Als je meer beweegt of sport verbruikt je lichaam meer energie. Belangrijk is om je honger en verzadigingsgevoel in balans te houden zodat je bloedsuikerspiegel stabiel blijft. Balans zorgt voor een goed evenwicht in je voeding en vetverbranding.

Vermoeidheidshonger

= de valse trek in suikers. Heb je vaak last van een middagdip of merk je dat je meer eet na een vermoeiende nacht? Komt omdat je lichaam snakt naar meer energie en jij dan vaker kiest voor snelle suikers. Een oneindige spiraal. Je lichaam kan door vermoeidheid moeilijker verstandige keuzes maken, jij kan dat wel.

Hormonale honger

= de trek in zoetigheid door hormonale cravings. Heb je net voor of tijdens je hormonale piek meer behoefte in zoetigheden zoals bv. chocolade? Dit komt doordat je hormoonspiegel pieken en dalen kent en je eetlust hierdoor verandert. Even doorbijten.

Belangrijkste conclusie? Regelmatig en gevarieerd eten, snelle suikers vermijden en voldoende water drinken zorgen voor een goede balans en maken het makkelijker om niet aan valse hongergevoelens toe te geven. Pure Dieet focust met PowerSlim volledig op balans. Jouw balans en die waarop de cijfertjes van je gewicht verschijnen. De ideale combinatie.

Wil jij snel gewicht verliezen en vertrouwd raken met een nieuw eetpatroon en gezonde leefstijl? Vraag een adviesgesprek aan met coach Joyce of Egon.

Meer blogberichten

MET DEZE TIPS MAAK JIJ JE VOORNEMENS WAAR

Voel jij de motivatie om aan je goede voornemens te werken nu al wegglijden? Druk dan snel op play en laat mijn tips je helpen om dit jaar wel te slagen en je doelen te bereiken.

Verder lezen

Gezonde leefstijl tips voor het najaar van Pure Dieet.

Pure Dieet verklapt je de belangrijkste geheimen hoe je met PowerSlim niet bijkomt in het najaar.

Verder lezen

Beweeg en PowerSlim. Blijf gezond en op gewicht.

Pure Dieet geeft je 3 beweegtips om thuis fit, gezond en lekker strak in je vel te blijven.

Verder lezen